ico dozivetja

Pohorske zanimivosti

DOBRODOŠLI V OBJEMU GOZDA

Hotel Bellevue**** na zgornji postaji Vzpenjače je idealno izhodišče za izlete v naravo tako peš kot s kolesom za vse generacije.

Predlagamo nekaj izletniških točk ki so še posebej zanimive:

Lovrenška jezera

lovrenka jezera 1

Z 21 jezerci porašča pritlikavo ruševje in značilne rože tega območja, kot so: rožmarinka, okroglolistna rosika in makovnica. Največje visoko barje v Sloveniji je staro okoli 8000 let.

Črno jezero

crno jezero

Stoji med rastiščem redkih rastlin na šotnih mahovih. Zdi se, da je jezero polno črnila, čeprav je voda kristalno čista.

Šumik in pragozd

lobnica 3

Je del naravnega rezervata Šumik ob Lobnici, kjer se med skalami in vedno redkejšimi smrekami nahaja slap Velik Šumik, kjer belo peneče vodovje pada štirideset metrov v globino. Nato sledi Mali Šumik, kjer so nekoč drvarji s koriti plavili smrekove hlode v dolino.

Stare glažute

pragozd3 slovenia slovenija maribor pohorje marko petrej

Na Pohorju so pred sto in več leti živeli steklarji ali glažarji, kakor so imenovali te mojstre, zvečina Furlane in Italijane, ki so izdelovali kozarce, steklenice in lestence, ki jih je še danes moč videti v nekaterih pohorskih cerkvah. Zbirka steklenih predmetov iz pohorskih glažut je na ogled tudi v mariborskem Pokrajinskem muzeju.